egyéni és csoportos tanácsadás

Születésfeldolgozás

A születés a kapu, melyen keresztül a fizikai világba érkezünk. A fogantatás pillanatától megszületésünkig rengeteg impulzus ér bennünket. Ezek a hatások sejtszinten ívódnak belénk, és meghatározóak lehetnek akár egész életünkön át. Szüleink kimondott, és kimondatlan gondolatai, érzései, érzelmei, születésünk körülményei tudattalanul hatottak ránk, és hathatnak ma is. A méhen belüli élmények  és születés élményének jelentősége egyre inkább a figyelem előtérbe kerül napjainkban. Még ma is viták folynak arról, hogy a születés őstrauma -e, vagy sem. Egy dolgot azonban biztosan tudunk, hogy lenyomatot hagy egész életünkön. A magzatkorban és születés közben megélt élményeket, mintáinkat újra és újra éljük életünkben. A születésélmény feldolgozó csoportban felnőttként újra élheted, és átírhatod a negatív élményeket, mintákat.

A feldolgozás eredményei lehetnek:

bizalom, intimitásra való nyitottság, kapcsolódás képessége, párkapcsolat minőségi javulása, jobb szexuális élet, funkcionális meddőség esetén foganás, saját ritmus megtalálása, szorongás megszűnése, pszichoszomatikus eredetű betegségek javulása – gyógyulása. stb.

Saját születésélmény feldolgozó csoport

A születés egy életre meghatározó élmény. A születés mintázata, meghatározza az egész élet mintázatát. A perinatális időszak, – vagyis a fogantatás, méhen belüli élet, a születés, és a korai gyermekévek – meghatározzák az egész élet minőségét. Így természetesen, hatással van az intim kapcsolatokra, a szexualitásra, és a fogantatásra is. A saját születésélmény feldolgozása azért kiemelt jelentőségű, mert a gyermektervezés, a gyermekvállalás időszakában a leendő édesanya, és édesapa születéshez kapcsolódó negatív élményei újra elevenednek, és sokszor akadályai fogantatásnak. A negatív élmények feldolgozása támogatja a fogantatást, és a magzat megtartását. A saját születésélmény feldolgozása azért is fontos, mert a születés során megélt megküzdési stratégia alapmintává válik a későbbi élet során. Pl. Ha a saját születését passzív, elszenvedőként élte meg a baba, akkor később is passzív elszenvedője lehet az élet eseményeinek, saját életének. Vagyis az alapminta, újra és újra visszatér, amíg nem korrigálódik az alapélmény. A kiscsoportos munka során a saját születésélmény biztonságos, és intim légkörben élhető át. Tapasztalatok szerint, ha a gyermekre vágyó párok foglalkoznak saját születéstörténetükkel, könnyebbé válhat a fogantatás, ill. a várandósság és maga szülés folyamata is. A feldolgozás a párok kapcsolatát tovább mélyítheti, később segíthet a szülői szerepek teljesebb megélésében, a gyermekkel való közvetlenebb kapcsolat kialakulásában.

Mit hozz magaddal?

  • Kényelmes ruhát, ami nem akadályoz a mozgásban
  • 1 takarót
  • 1 meleg zoknit
  • Könnyű enni-, és innivalót saját részre

Kontraindikációk

  • tudatmódosító szer használata (alkohol, drog, nyugtató)
  • 12. hetet be nem töltött várandósság
  • pszichózis, aktív elmebetegség, személyiségzavar
  • akut krízisállapotokban
  • felmenők közötti pszichiátriai betegségek (szülők, nagyszülők)
  • gyógyult szenvedélybetegség